2 asırlık susuzluk bitiyor

2 asırlık susuzluk bitiyor

Türkiye'nin önemli turistik ilçelerinden Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı 7 mahallenin su sorunu Atatürk barajından 53 kilometrelik su isale hattı ile çözülüyor.

Türkiye'nin önemli turistik ilçelerinden Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı 7 mahallenin su sorunu Atatürk barajından 53 kilometrelik su isale hattı ile çözülüyor. Kırsal mahalleler içinde 2 asırdır su sorunu yaşayan Marmaris'e en uzak yerleşim birimi olan Taşlıca'nın da 2 asırlık su hasreti sona erecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılından bu yana Marmaris Bozburun Yarımadası'nın su sorununu çözmek için yaptığı çalışmalar sonunda kendi öz kaynakları ile 262 milyon 980 bin liraya malolacak, 70 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak Marmaris Atatürk Barajından Bozburun Yarımadası'nın su teminini sağlayacak yapım işi imzası Başkan Osman Gürün ile ile yüklenici firma arasında imzalandı.

Marmaris'in turistik mahalleleri arasında yer alan Turunç, Osmaniye, Bayır, Söğüt, Selimiye, Bozburun ve Taşlı mahallerinin içme ve kullanma suyunun karşılanacağı proje çerçevesinde 53 kilometre isale hattı, 3 adet terfi merkezi, 2 adet 200 m3 dağıtım deposu, 1 adet 100 m3 terfi deposu, 8 adet maslak ve elektrik nakil hattı ile mekanik iyileştirmeler yapılacak.

İmza töreninde konuşan Muğla Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, "Marmaris ilçemizin Bozburun Yarımadası olarak adlandırılan bölgemizin dahil olduğu birinci etap projesinin ihalesi süreçlerini tamamladık, sözleşmesini imzaladık ve yer teslimini yaptık. Turunç, Osmaniye, Bayır, Bozburun, Selimiye, Söğüt ve Taşlıca birinci etap proje içiresinde bu çerçevede yapılacak. İş dün itibari ile yer teslimi yapıldı. Planımız, 60 gün içinde Atatürk Barajından alınan suyumuz ile beraber İçmeler artı Turunç'a çıkacağız. Turunç-Osmaniye 60 gün içerisinde borular sahaya indikten sonra 60 gün içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Ana depomuz Bayır'da. Bayır'dan sonra çalışma alanımız daha rahat. İşin toplam süresi 260 gün" dedi.

Bozburun Yarımadası'nın su sorunun yıllardır devam ettiğini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 2016 yılından bu yana da Büyükşehir Belediyesi olarak bu sorunun çözümü için ilgili bakanlıklar ile görüşmelerine, tamam denilmesine rağmen nedense kredi konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Projenin finansmanını Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin kendi öz kaynakları ile yapma kararı aldıklarını belirten Başkan Gürün, "Biz 2016 "dan beri bu bölgenin suya kavuşması ile ilgili bizim bağlı olduğumuz bakanlıklarımız ve orman ve özel alan olması nedeniyle her türlü hazırlığı yaptık. Fakat üzülerek 2017-2023'te şu anda ihalesi yapılmış ve sözleşmeyi imzalayacak hale geldik. Bunun finansmanını sağlarken, Büyükşehir Belediyesi bütçesinden bu projeye, MUSKİ'ye kaynak aktarmak durumunda kaldık. Ama çok önemli. Hele kuraklığın da başlaması ile buradaki su kıtlığı hat safhaya vardı. Proje maliyeti birinci etap 262 milyon 982 bin lira. İş süresi 260 gün, yani 9 ay. 7 yerleşim birimi suya kavuşmuş olacak. On yıllardır devam eden bir sorun. Haziran ayını kadar biz Bozburun Yarımadası'nın 7 yerleşim birimine suyu aktarmış olacağız. 10 bin nüfusun yaşadığın yaz nüfusu, kış nüfusunun çok farklı olduğu yaz aylarında 40 bine ulaşıyor. Ama bizim projemiz 70 bin kişinin ihtiyacını karşılayabilecek bir proje" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.