100’üncü yılda 100’lerce iyilik

100’üncü yılda 100’lerce iyilik

Yaşar Üniversitesi tarafından başlatılan "İzmir'de İyilik Var" etkinliği, 8'inci senesinde "100. Yılda 100'lerce İyilik" teması ile düzenlendi.

Yaşar Üniversitesi tarafından başlatılan "İzmir'de İyilik Var" etkinliği, 8'inci senesinde "100. Yılda 100'lerce İyilik" teması ile düzenlendi. Gün boyu süren etkinlikte atölyeler, paneller, gösteri ve konserler gerçekleşti.

Yaşar Üniversitesi'nin, 2016 yılında "Kampüste İyilik Var" sloganıyla başladığı iyilik yolculuğu, "İzmir'de İyilik Var" isimli sosyal sorumluluk kampanyasına dönüşerek tüm kente yayıldı ve her yıl bu kapsamda pek çok etkinlik düzenlendi. Bu sene ise Yaşar Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı, İzmir Kent Konseyi, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve 14 sivil toplum kuruluşunun iş birliğinde gerçekleşen İzmir'de İyilik Var, Cumhuriyet'in 100. yılına ithafen "100. Yılda 100'lerce İyilik" temasıyla Dünya Gönüllüler Günü'nü kutladı. Alsancak Dominik Caddesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, paneller, konserler ve gösteriler yapıldı. Stantların kurulduğu alanda yapılan "iyilik yardım kampanyasında" ise yılbaşı hediyeleri satıldı. Ege Orman Vakfı, TEGV ve Keşif Atölyeleri Derneği'nin "Gönüllüler Konuşuyor" adlı söyleşisiyle başlayan etkinlik, Eşit Yaşam Derneği'nin gerçekleştirdiği "Kadın Hareketinde Gönüllülük" adlı söyleşiyle devam etti. İzmir Kent Konseyi, "Yerelde Dayanışma" adlı söyleşi düzenledi. Hayalime Ortak Ol Topluluğu ise serbest kürsü etkinliği yaptı.

Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte; Nar Taneleri Korosu şarkıları seslendirirken sanatçı Ali Erol ise pan flüt dinletisi gerçekleştirdi. Aliağa Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi ve Çocuklar Geleceğimizdir Derneği, dans gösterisi sergiledi. Bu yıl vefat eden Çocuklar Geleceğimizdir Derneği" kurucusu Fatma Canan Ünlü de anıldı. Etkinlik, Agora Minör Müzik Grubu'nun konseriyle sona erdi.

Karbon ayak izi ölçümü yapıldı

Etkinlik alanını gezen TEMA Vakfı ekibi karbon ayak izi ölçümü yaptı ve sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre en az karbon ayak izi çıkan kişiye hediye verildi. TEMA Vakfı İzmir İl Temsilcisi Özcan Gökoğlu, "Burada bulunan konukların ekolojik ayak izi ölçümünü yaptık. Ekolojik ayak izi; kişilerin yaşam tarzı, alışkanlıkları ile oluşturdukları emisyon, dünyadaki doğal kaynakları ne oranda kullandıklarını ölçmek anlamına gelir. Her kişinin ayak izi ölçümü beslenme alışkanlıklarından giyimine, araç kullanımından enerji kullanımına farklı konular baz alınarak yapılır ve dünya birimi ile hesaplanır. Bir yıllık dünya kaynaklarını ne kadar tüketiyorlar, bunu görüyoruz. 1'e yakın bir rakam çıkıyorsa, kişi doğal kaynakların kendini yenilemesine fırsat veren bir yaşam tarzı benimsemiş demek oluyor. Bugün yaptığımız ölçüm sonucunda; 4.8 ile 7 arasında çıkan rakamlarla karşılaştık. Bu oldukça fazla. En az karbon ayak izine sahip kişinin rakamı, 2.6 çıktı, ona da bir TEMA matarası hediye ettik" diye konuştu.

"Gönüllülük dünya çapında sorunların çözümü için yenilenebilir kaynaktır"

Dünya Gönüllüler Günü'nü kutlayan Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, "7 yıl önce kurumlar arası iş birliklerini güçlendirmek ve gönüllülüğü daha görünür hale getirmek için başlattığımız proje, yüzlerce sivil toplum kuruluşunun, binlerce gönüllünün katıldığı geleneksel bir etkinlik haline geldi. Biz, Yaşar üniversitesi olarak gönüllülüğü ve topluma katkıyı önemsiyoruz. Çünkü: gönüllülük toplumda güveni ve dayanışmayı inşa ediyor. Gönüllüler, savaşlardan afetlere, iklim krizinden yoksulluğa ve tüm insani acil durumlar da dahil olmak üzere en savunmasız olanları desteklemek için harekete geçiyor. Gönüllülük dünya çapında sosyal, ekonomik ve çevresel sorunların çözümü için muazzam bir yenilenebilir kaynaktır. Gönüllülüğün kıymetini bilen, gönüllülüğün gelişmesi ve yaygınlaşması için imkan sağlayan, gönlü iyilikten yana olan herkesin dünya gönüllüler günü kutlu olsun" dedi.

"Yaşamı iyilikle yeniden inşa edebiliriz"

İzmir'de İyilik Var hareketini başlatan Yaşar Üniversitesi Sosyal Girişimcilik ve Sosyal Etki Ofisi Yöneticisi Öğretim Görevlisi Kevser Çimenli ise "İyilik herhangi bir ön şarta bağlı değildir. İyilik bir seçimdir. İyilik insanı, doğayı, tüm canlıları kapsar. İyiliğin girişimcilik haline dönüştüğü "sosyal girişimciliği" önemsiyoruz. Dayanışmaya ve barışa bir iyilik ve gönüllülük eylemi olarak yaklaşıyor ve destekliyoruz. Toplumsal olayların yoğun olarak yaşandığı ve bir kriz bitmeden diğerinin başladığı yaşamı iyilik ve iyiyi düşünerek yeniden inşa edebileceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.