10 yıl önce böbrek nakli olan hastalar Tıp Bayramı’nda doktorlarını unutmadı
İzmir'de 10 yıl önce 14 Mart'ta, çapraz yöntem sayesinde birbirlerinin eşlerinden nakledilen böbreklerle yeni bir hayata başlayan Salise Yücel ve Zeynep Akınsu, Acıbadem Kent Hastanesi'ndeki doktorlarının hem Tıp Bayramı'nı hem de ikinci yaşamlarının...
İzmir'de 10 yıl önce 14 Mart'ta, çapraz yöntem sayesinde birbirlerinin eşlerinden nakledilen böbreklerle yeni bir hayata başlayan Salise Yücel ve Zeynep Akınsu, Acıbadem Kent Hastanesi'ndeki doktorlarının hem Tıp Bayramı'nı hem de ikinci yaşamlarının 10. yıl dönümünü kutladı. Doç. Dr. Ok, "Hastalarımızın nakil operasyonu 14 Mart'a denk geldiği için her yıl ya ararlar ya da gelip bayramımızı kutlarlar. Bu vesileyle biz de onların 10'uncu yaşı gibi olan bu bayramı onlarla beraber kutluyoruz" dedi.
Yolları kesişti
Böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamları alt üst olan Balıkesir Bigadiç'te oturan Salise Yücel (53) ve İzmir Menderes'e bağlı Tekeli köyünde yaşayan Zeynep Akınsu (58), böbrek nakli olup diyalizden kurtulmak istedi. Hastaların yolları 2014 yılında Acıbadem Kent Hastanesi'nde kesişti. Kadavradan bekledikleri bağış yıllar geçmesine rağmen çıkmayan Salise Yücel'e eşi oto tamircisi Mülayim Yücel (58), Zeynep Akınsu'ya da marangoz eşi Mehmet Akınsu (62), gönüllü donör oldu. Ancak yapılan tetkiklerde hastalarla eşlerinin kan ve dokularının uyuşmadığı ortaya çıktı. İki hastanın imdadına ise "çapraz nakil" yöntemi yetişti. Yapılan tetkiklerde Mehmet Akınsu'nun Salise Yücel'e, Mülayim Yücel'in de Zeynep Akınsu'ya böbrek vermeye uygun oldukları belirlendi. Hastalara bu durum açıklandı. Çaresizlikleri bir anda yeni yaşam umuduna dönüşen iki hasta ve eşleri bir araya gelip tanıştı ve böbrek değiş tokuşunu kabul etti. Takip ve tedavileri Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok tarafından sürdürülen Akınsu ve Yücel çiftleri, Uzm. Dr. Işık Özgü ve Uzm. Dr. Uğur Saraçoğlu'nun başkanlıklarındaki iki ekip tarafından 10 yıl önce 14 Mart Tıp Bayramı'nda nakil ameliyatına alındı. Yan yana ameliyathanelerde gerçekleştirilen naklin üzerinden 10 yıl geçti ve iki hasta yıllardır sürdürdükleri geleneği bu yıl da sürdürdü.
Salise Yücel, eşi Mülayim Yücel ve eşinin çalışması sebebiyle yalnız gelen Zeynep Akınsu ile birlikte nakil ekibini ziyaret etti. Hem kendileri için çok özel olan 10. yıllarını hem de doktorlarının Tıp Bayramı'nı kutladı.
"Benim eşim ona, onun eşine can verdi, onun eşi bana can verdi"
10 yıl önce evde periton diyaliz yapan ve günden güne kötüleyen bir hasta iken, bugün kendi işiyle uğraşan, sağlıklı bir kadın olduğunu belirten Salise Yücel, şu sözlere yer verdi:
"Nefroloji Uzmanımız Ebru Hanım da hastanede göreve yeni başlamıştı ve onun ilk hastalarıydık. Sağlığımın iyice bozulduğu günlerdi. Şimdi ise çok mutluyum, gururluyum, sağlığıma kavuştum. Çocuklarımla ilgilenemiyordum. Artık her şeyle ilgilenebiliyorum. Doktorlarımın Tıp Bayramı'nı kutluyorum, aynı anda nakil günümüzü de kutluyoruz. İki sevinci bir arada yaşıyoruz. Eşim bana gönüllü verici olmuştu. Ancak uygun değişmiş, verici olamadı. Oğlum çok istedi ama küçüktü, ona kıyamadım. Mehmet abimin böbreği bana uydu. Kanlarımız, dokularımız her şeyimiz uydu. Benim eşim ona onun eşine can verdi, onun eşi bana can verdi. Ara ara görüşüyoruz. Onlar farklı ilde yaşıyorlar. 14 Mart'ta buraya gelmeden önce telefonlaştık, buraya gelmek için sözleştik. Çapraz nakili herkese öneririm. Nakilden sonra dikkatli yaşamak gerekiyor. Ben nakilden önce yatağa düştüm. Fakat şimdi doktorlarımın tavsiyelerine uyarak yaşıyorum. Çok sağlıklı hissediyorum."
Böbrek yetmezliği ile 2002'den beri mücadele ettiğini, 2014 yılında çapraz nakille yeni bir hayata başladığını belirten Zeynep Akınsu da, "Yeşilyurt Hastanesinde tedavi görüyordum. Sonra buraya müracaat ettik. Uyumlu böbrek bulundu. Doktorlarımızdan çok memnunuz. Onlar ne dediyse uyguladım. Salise Hanım ile yine bu yıl irtibata geçtik. Her yıl bir mani olmazsa geliyoruz. Allah ömür verirse her yıl kutlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.
"İki hastamızın farklı yeri var"
Öte yandan Yücel ve Akınsu'nun her yıl 14 Mart'ta gelerek ya da telefonla Tıp Bayramlarını kutladıklarını belirten Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, onları sağlıklı görmenin kendilerini de mutlu ettiğini söyledi. Ok, sözlerine şunları da ekledi:
"Bizim için bütün hastalarımız önemli ama bu iki hastamızın daha farklı bir yeri var. Ben de onlarla bu hastaneye başlamıştım. Aynı zamanda ameliyatları da 14 Mart'a denk geldiği için her yıl ya ararlar ya da gelip bayramımızı kutlarlar. Bu vesileyle biz de onların 10'uncu yaşı gibi olan bu bayramı onlarla beraber kutluyoruz. İkisi için özel bir nakil gerçekleşti. Çünkü ikisi de eşinden alacaktı ve uyumsuzluk vardı. Hem doku hem kan grubu uyumsuzluğu vardı. O yüzden bu iki hanım ve eşleri birbirlerine çare oldular. Çapraz nakil gerçekleştirdik. Onuncu yılımızda maşallah böbrek fonksiyonları ikisinin de mükemmel durumda. İnşallah ömür boyu da hep böyle gider. İşlerinde güçlerindeler, çalışıyorlar aktif olarak. Çapraz nakilin de çok önemli bir çözüm olduğunu herkese duyurmak istiyoruz" diye konuştu. Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, bu yıl Dünya Böbrek Günü'nün de 14 Mart'ta kutlandığını söyleyerek çok özel bir tesadüfü yaşadıklarını vurguladı.
Opr. Dr. Işık Özgü de, "Hastalarımızı böyle sağlıklı görmek hepimizi mutlu eden bir şey. Hastalarımız iyi oldukça biz de mutlu oluyoruz. 10 yıl geçmiş. Zamanın ne kadar çabuk geçtiğini de anlıyoruz. Her yıl 14 Mart'ta beni göremeseler de telefonla ulaşıp Tıp Bayramı'mı kutluyorlar" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.